Ouders doen mee aan de behandeling

ADHD is niet het gevolg van een slechte opvoeding. Het is dus niet de fout van de ouders dat hun kind ADHD heeft. Wel is het zo dat zij een groot verschil kunnen maken voor het kind wanneer ze op de juiste manier omgaan met de aandoening.

Als je deze gids leest terwijl je al naar de dokter bent geweest voor de klachten, dan heb je al een belangrijke stap gezet op weg naar verbetering. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen:

  • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over ADHD en ADD en geef uitleg over de aandoening aan anderen: gezinsleden, andere ouders, leerkrachten enz. Veel mensen hebben nog steeds een verkeerd beeld van ADHD en ADD.
  • Als ouder of begeleider van iemand met ADHD kun je vaardigheden en technieken aanleren die je kind zullen helpen zich beter te gedragen en zich langer te concentreren.
  • Probeer als ouders je kind te motiveren en te helpen om de behandeling te volgen die de dokter en andere hulpverleners hebben aanbevolen. Je weet als geen ander dat jullie kind hulp en steun nodig heeft om zich te houden aan een planning, vooral als dat gaat om een langere periode.