De huisarts

De diagnose ADHD wordt altijd gesteld door specialisten. Maar als je klachten hebt, ga je natuurlijk eerst naar de huisarts. Die moet kunnen inschatten of een kind of jongere mogelijk ADHD of ADD heeft, en ze dan naar een specialist doorsturen om dit verder te onderzoeken.

De huisarts kan vragen naar:

  • het gedrag van het kind (is het snel afgeleid, maakt het dingen af waaraan het begonnen is, is het vaak onrustig, kan het op zijn of haar beurt wachten enz.);
  • wanneer de problemen zijn begonnen en hoe lang ze duren;
  • hoe het gedrag van het kind het leven thuis en op school beïnvloedt. Doen de problemen zich alleen op school of alleen thuis voor, of overal?

Om er zeker van te zijn dat er geen andere oorzaak bestaat voor de problemen zal de arts het kind waarschijnlijk ook lichamelijk onderzoeken. Ook kan hij/zij vragen of er ook andere problemen zijn, zoals hoorproblemen of slaapproblemen. Ook die kunnen namelijk gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken. De arts kan jullie als ouder en ook aan het kind zelf vragen om een korte vragenlijst in te vullen om een duidelijker beeld te krijgen van de problemen. Ter voorbereiding kun je de vragenlijst achterin deze gids alvast doornemen.

PRAKTISCHE PUNTEN
Soms gedragen kinderen zich ongebruikelijk goed bij de dokter. Vertel de arts in dat geval dat dit niet het gebruikelijke gedrag van jullie kind is en leg uit in hoeverre dit afwijkt van het normale gedrag.