Medicijnen genezen niet

Belangrijk om te weten: medicijnen nemen de oorzaak van ADHD of ADD niet weg. Ze kunnen je dus niet genezen, maar ze onderdrukken de verschijnselen. Daarom zijn de verbeteringen bij het gebruik van medicijnen tijdelijk. Als een pil is uitgewerkt, komen de klachten weer terug. Soms zelfs sterker dan daarvoor. Dat heet het reboundeffect. Dit gaat na een paar uur vanzelf over. Als je er last van hebt, kun je het beste met je arts overleggen hoe je dat reboundeffect tegen kunt gaan.

Medicijnen zijn ook geen wondermiddel. Je wordt niet ineens een rustig, ingetogen iemand. Er blijft nog veel gedrag over waaraan je (met je omgeving) moet werken. Ook moet je je realiseren dat medicijnen niet bij iedereen even goed aanslaan. Dat kan een grote teleurstelling zijn. Of medicijnen zullen aanslaan, kunnen de artsen niet goed voorspellen.

Het is al gezegd, medicijnen zijn geen wondermiddel. Hoewel deze medicijnen vaak een doeltreffende werking hebben, hebben ze ook bijwerkingen. Als je klachten krijgt, vertel dat dan zo snel mogelijk aan je arts. Vertel om welke klachten het gaat, wanneer ze optreden, hoe ernstig ze zijn en hoe lang ze duren. Je arts kan dan goed bekijken of de klachten een bijwerking zijn van de medicijnen en of ze na verloop van tijd zullen overgaan, ook als je de medicijnen blijft gebruiken. Als je je zorgen maakt over je gezondheid of die van je kind of over de medicijnen, neem dan altijd contact op met de specialist of huisarts.