Welke behandeling is de beste?

Wat de beste behandeling is, verschilt van persoon tot persoon

De precieze behandeling verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is wat de persoonlijke wensen en doelen zijn van jou en je kind en van daaruit een behandelplan op te stellen. Dit helpt je arts om de behandeling zo goed mogelijk op jouw specifieke situatie af te stemmen. Je weet zelf vaak heel goed op welke punten er problemen zijn en waar je hulp en ondersteuning bij kunt gebruiken.

Het kan verleidelijk zijn om in te gaan op behandelmethodes die gouden bergen beloven. Per slot van rekening wil je de best mogelijke behandeling voor jezelf of je kind. Hou daarbij het volgende in het oog:

  • Vertrouw niet op producten of behandelingen die ‘wonderbaarlijk’ of ‘een ongekende doorbraak’ beloven te zijn. Behandelaars gebruiken dit soort omschrijvingen niet voor behandelingen.
  • Ga niet blind af op enthousiaste verhalen of adviezen van anderen die beweren dat bepaalde producten of behandelingen geweldig zijn en erg goed helpen. Enthousiasme vormt geen echt bewijs.

Richtlijnen voor de behandeling van ADHD adviseren1,2:

  • Bij mildere vormen van ADHD: de behandeling te beginnen met een gestructureerd programma van advies, ondersteuning en gedragstherapie ofwel met medicatie. Als de eerste aanpak niet werkt, moet de andere aanpak geprobeerd worden.
  • Bij ernstige vormen van ADHD: behandeling met medicatie; als er medicatie wordt gebruikt, moet dit zo mogelijk gecombineerd worden met een gestructureerd programma van advies, ondersteuning en gedragstherapie.

1. Multidisciplinaire richtlijn ADHD, Trimbos instituut, 2005,

2. Multidisciplinaire richtlijn ADHD, Patiëntenversie voor ouders, Trimbos instituut, 2007