Wat is ADHD of ADD?

De afkorting ADHD
De afkorting ADHD betekent: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vertaald in het Nederlands betekent dat: aandoening met aandachtstekort en hyperactiviteit. Kinderen met ADHD vallen vooral op door hun drukke en impulsieve gedrag. Voor anderen kan dat gedrag zelfs storend zijn.

De afkorting ADD
De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Vertaald in het Nederlands betekent dat: aandoening met aandachtstekort. Bij deze aandoening heb je vooral moeite je aandacht ergens bij te houden. De omgeving merkt meestal weinig van de symptomen van iemand met ADD, omdat deze kinderen en jongeren over het algemeen niet druk zijn, maar juist stil, dromerig en teruggetrokken.

Als in dit boek ADHD staat, wordt meestal ADHD en/of ADD bedoeld. Wetenschappers hebben ontdekt dat er subtiele, maar wel heel belangrijke verschillen bestaan tussen de hersenen van mensen met en zonder ADHD1,2. Dat geldt zowel voor de ontwikkeling van de hersenen als voor hoe ze werken. Ook wordt het langzamerhand duidelijk dat ADHD in sommige families vaker voorkomt. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijkheid als omgeving een rol bij het ontstaan van ADHD.

1. Multidisciplinaire richtlijn ADHD, Trimbos instituut, 2005

2. Multidisciplinaire richtlijn ADHD, Patiëntenversie voor ouders, Trimbos instituut, 2007